V Praze hotelové ceny klesají, v Krkonoších strmě rostou

18.02.2013 22:56

Zimní snížení cen je obvyklé v ubytovacích zařízeních téměř po celé Evropě, většinou však jen v řádu několika procent. Praha je jedinou z evropských metropolí, kde se ceny strmě propadly až o 26%.

V Krkonoších kvůli sezónnosti nejvyšších českých hor ceny strmě rostou. Zatímco ještě v prosinci průměrná cena hotelového pokoje ve Špindlerově Mlýně činila 1 792 Kč, v lednu již poskočila na 3 430 Kč. Přenocování tak milovníky zimních sportů vyšlo meziměsíčně o 1 680 Kč dráž. Ceny navíc i nadále rostou. Jen o něco lepší je situace v nedalekém Harrachově, kde lyžaři za ubytování zaplatí v průměru 2 309 Kč, tedy o 23 procent více než předchozí měsíc.

Vývoj v dalších městech EU, s výjimkou karnevalových Benátek a Barcelony, nepřesahuje klasické kolísání cen.

Na ubytování v Praze lze oproti minulému měsíci ušetřit celou čtvrtinu ceny. Dvoulůžkový pokoj je v těchto dnech nabízen v průměru za 1 796 Kč, ještě v lednu si přitom hoteliéři za stejné ubytování účtovali o 636 korun více.

Ceny ubytování vyplývají z indexu hotelových cen, který na základě nabídky různých internetových rezervačních stránek sestavuje vyhledávač hotelů www.trivago.cz. Počet indexovaných portálů nabízejících rezervaci hotelů přesahuje 150, prezentované ceny jsou průměrem všech nabídek od těchto stránek ve zmiňovaných městech.

Internetový vyhledávač ubytování www.trivago.cz srovnává ceny 600 000 hotelů na více než 150 rezervačních stránkách. Svým 20 milionům návštěvníků měsíčně nabízí též na 34 milionů recenzí shrnujících zkušenosti předchozích hotelových hostů.

srovnání cen v čr - leden, únor 2013, www.trivago.cz

Zpět