Spokojenost hostů ve statistikách

28.10.2010 22:20

I v hotelovém byznysu se téměř denně setkáváme s různými anketami, hodnoceními, statistikami, trendovými grafy a dalšími ukazately. Někdy se až člověk diví, čím se lze "seriozně" zabývat. Některá data se celkem shodují, některá jsou naprosto protichůdná.

Jak by měl hotelový marketing reagovat na tato hodnocení a jak s nimi pracovat?

V první řadě je nutné reagovat na všechna hodnocení, která hotel obdrží a to ať kladná, tak záporná. Není nic jednoduššího, než vstoupit do kontaktu, který se sám nabízí a dobře ho využít k marketingovým účelům.

Dále je vhodné oficiální statistiky a hodnocení využít v rámci marketingových kampaní a "opřít" se o ně. A to nejen na úrovni hotelového marketingu, ale i celostátního (což je skutečně dramaticky zanedbáváno).

K seriozním průzkumům a hodnocením můžeme řadit výstupy rezervačního systému hotel.info, který čas od času zveřejní hodnocení, která vychází z hodnocení samotných klientů.

Jednou z hodnocených kritérií je spokojenost hostů na základě hodnoty investovaných peněžních prostředků, tzv. Current value for money rating.

V posledních dvou statistických hodnoceních v roce 2009 a 2010 se hlavní město Česka umístilo na prvním místě oproti hodnocení z roku 2008, kdy se Praha umístila na 4. místě.

Kritéria čistoty, kvality, vstřícnosti personálu nebo polohy jsou kvalitativně doplňující hodnocení, ale spokojenost hostů na základě vynaložených peněžních prostředků může zahrnovat daleko více drobných hodnotitelských postřehů a spokojenosti.

Samozřejmě lze z výsledků vyvodit i nežádoucí pořadí levných destinací, které sice poskytují kvalitní služby, což ale s postupem času nebude možné dále dosahovat z důvodu nemožnosti reinvestic vzhledem k tržní schopnosti.

 

  2010 2009 2008
1. Praha Praha Peking
2. Varšava Lisabon Miláno
3. Budapešť Budapešť Montreal
4. Ottawa Berlín Praha
5. Berlín Ottawa Lisabon
6. Lisabon Varšava Záhřeb
7. Bukurešť Vídeň Ženeva
8. Tokio Tokio Atlanta
9. Vídeň Bukurešť Valencie
10. Madrid Madrid Benátky
11. Šanghaj Šanghaj Budapešť
12. Istanbul Istanbul Řím
13. Řím Hong Kong Brusel
14. Helsinky Buenos Aires Barcelona
15. Atény Řím Vídeň
16. Hong Kong Helsinky Helsinky
17. Buenos Aires Atény Varšava
18. Brusel Brusel Paříž
19. Curych Paříž Dubaj
20. Paris Bern Madrid
Zpět