Počet turistů v Praze

29.03.2010 20:15

Nedá mi to, ale musím reagovat na dnešní článek (29.3.2010) v aktuálně.cz -
"Velikonoce otestují náladu cizinců cestovat do Česka".

Celý cestovní ruch se snaží bojovat s ekonomickou krizí, která se nejvíce odráží v konzumaci služeb z důvodu, když nejsou peníze, tak si ze služeb vyberu ty, které nezbytně nepotřebuji. Bohužel, služby cestovního ruchu patří k těm na prvním místě, které si odpírám.

Lze najít cestu, jak z této situace vyjít bez ztráty kytičky?

Určitě existuje, ale podobnými články to určitě nebude. Jde o to postavit se současnému stavu čelem a začít přemýšlet, čím turisty přilákat. Pracovat na koncepci, která přivede do Česka zahraniční turisty a v rámci regionů přiláká tuzemské cestovatele k poznání, odpočinku a zábavě.

Je až s podivem, že se tradiční svátky odbývají pouze zavedenými akcemi typu tržiště, jarmark a lidová řemesla. Stačí se nechat inspirovat u našich sousedů a Velikonoční svátky (a nejen ty) by se mohly stát atraktivnějšími a navštěvovanějšími.

Dále co mne zarazilo, byly odhadované počty zahraničních turistů, kteří na Velikonoce přijedou do Prahy. Odhadem by mělo přijet 180 000 turistů, což je číslo skvělé, když jej vyčíslíme klientskou útratou a konečným příjmem pro podnikatele.

Ale kde budou ubytováni?

ČSÚ uvedl ke konci roku 2008 v Praze celkem 82 809 lůžek v hromadných ubytovacích zařízeních. Jsem přesvědčen, že za loňský a část letošního roku nepřibylo tolik lůžek, aby mohly ubytovat předpokládaný počet návštěvníků. Kde je tedy chyba? Jsou skutečně všechna lůžka evidována a statisticky vykazována? Nebo jsou deklarované údaje smyšlené?

Ať je to jak chce, nevím, zda Velikonoce jsou schopné otestovat náladu cizinců cestovat do Česka, správně bychom neměli nic testovat, ale konat, konat v zájmu cestovního ruchu, propagovat nejen krásy země v srdci Evropy, ale vyzvihnout pohostinnost, úslužnost, perfektní servis, skvělou kulturu, zábavu a odpočinek.

A hlavně - s úsměvem a ochotou slibované dodržet.

Zpět