Michelinské hvězdy míří do Alcronu a Degustation

14.03.2012 22:22

Michelinské hvězdy - gastronomické ocenění kulinářského umění je nejen ocenění mistrů kuchařů, ale celého kolektivu, koncepce a servisu.

Dvě právě oceněné restaurace - Alcron v hotelu Radisson pod vedením šéfkuchaře Romana Pauluse a La Degustation Bohême Bourgeoise šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka se po získání Michelinských hvězdiček mohou těšit na přirozenou zvědavost mnohých návštěvníků, ale i odborné posouzení profesionálů, kteří rádi navštěvují oceněné podniky.

Michelinské hvězdy jsou pro kuchaře něčím podobným, co pro herce znamená Oskar. Je to závazek, radost a uspokojení z odvedené práce.

Toto významné ocenění má i velmi silný marketingový aspekt, který je nutné využít nejen pro vlastní restaurace, potažmo hotel, ale i pro českou tradiční kuchyni a restaurační koncepty.

Michelinské hvězdičky byly v Česku přiděleny v minulosti již několikrát. Oceněn byl italský šéfkuchař Andrea Accordi, který vévodil kuchyni restaurace Allegro v hotelu Four Seasons v Praze a Gordon Ramsay, který ovládal restauraci Maze v hotelu Hilton Praha.

Letošní ocenění  31. ročníku  pro rok 2012 získali čeští kuchaři, i když s bohatými zahraničními zkušenostmi, ale bez nich by to určitě nešlo. Michelinský průvodce ocenil letos i další české restaurace. Ocenění Bib Gourmand, které znamená "dobré jídlo za přijatelné ceny", obhájily restaurace SaSaZu, Le Terroir, Aromi a Divinis. Nově ho pak obdržely restaurace Sansho a Monastery.

Celkově bylo v Evropě oceněno 287 restaurací s jednou hvězdičkou, 74 se dvěma a 15 se třemi hvězdičkami.

 

Zpět