Hoteliérský optimismus růstu RevPAR v Praze

12.11.2013 15:49

Praha v současné době disponuje na 26 400 hotelových lůžek v 341 hotelech. Trendem hotelových služeb je poskytovat nadstandardní a výjimečné služby a z toho důvodu v posledním desetiletí vyrostly v Praze čtyř a pětihvězdičkové hotely, které svou kapacitou již převyšují lůžkovou kapacitu tříhvězdičkových a ostatních hotelů.

Podle výsledků a šetření mezi hoteliéry se zdá, že recese je na ústupu, neboť Praha zaznamenává zvýšení tržeb, obsazenost pokojů a růst ukazatele RevPAR. Analýza taktéž ukázala, že nejvyšší nárůst obsazenosti i tržeb vykazují pětihvězdičkové hotely, které od počátku roku do konce 3.Q 2013 registrovaly zvyšující se podíl individuálních turistů.

K návštěvníkům pražských hotelů patří především cizinci (90 %), přičemž například v roce 2012 byla Praha oblíbenou turistickou destinací Němců, Rusů, Italů, Britů a Američanů. Vzrůstající zájem o českou metropoli současně projevují turisté z Asie a Latinské Ameriky, když třeba počty návštěvníků z Číny či Brazílie meziročně stoupají o více než 20 %.

Navzdory stoupajícímu počtu zahraničních turistů, kteří Prahu navštěvují, se ceny hotelových pokojů v zásadě dlouho neměnily, v průměru se loni pohybovaly okolo 73 eur za noc. Důvodem byla vysoká konkurence, která drží ceny pod předkrizovou úrovní. „Nicméně obsazenost pražských hotelů vzrostla z 67 % v roce 2011 na loňských 69 %,“ říká Karel Klečka z Jones Lang LaSalle a dodává: „Největší návštěvnost vykazují pražské hotely na jaře, na začátku léta a na podzim, kdy se v Praze koná řada kongresů, festivalů a akcí s mezinárodní účastí.“

Zpět