Ekologického Oskara získal Hotel - vinařství Galant

06.11.2013 21:42

Vítězem letošního ročníku soutěže E.ON Energy Globe Award ČR se stal projekt na snížení energetické náročnosti Hotelu-vinařství Galant v Mikulově. Autor projektu prokázal, že ani skleníkové plyny nemusejí být vždy odpadem, zatěžujícím životní prostředí.

Chovat se rozumně, zodpovědně, ekonomicky i ekologicky – to je krédem Jiřího Mariana, který realizoval hloubkou i rozsahem unikátní projekt v Hotelu a vinařství Galant v Mikulově na jižní Moravě. Dokázal, že i tak rozlehlý objekt s rozlohou dvanácti hektarů může minimalizovat své provozní náklady, a to chytrým využitím přebytků tepla, odpadní vody i skleníkových plynů vznikajících právě při samotném provozu a výrobě.

Původní kotelnu v hotelovém komplexu nahradily tři kogenerační jednotky a šest tepelných čerpadel, které energetickou kapacitu vhodně přeměňují na chlad či teplo podle aktuální potřeby vinařství i hotelu. Přebytky tepla, které vznikají při kvašení vína, se využívají k přípravě teplé vody, při výrobě chladu se přebytky použijí pro chladicí a mrazicí boxy. Také energie odpadní vody z hotelového a wellness provozu je tepelnými čerpadly odebrána a znovu použita. Při kvašení vína vzniká skleníkový plyn CO2, který ale v tomto případě není vypouštěn do ovzduší, ale znovu se použije při dalších procesech vinné výroby a pro potřeby uhličité koupele ve wellness programu.

Zdroj: www.tzb-info.cz

Zpět