Do Česka loni přijel rekordní počet zahraničních turistů

07.02.2014 11:05

Česko loni navštívilo 7,3 milionu zahraničních turistů. V historii země je to rekordní číslo. Zahrnuje cizince, kteří alespoň jednu noc přespali v hotelu nebo penzionu.

Podle ředitele agentury CzechTourism Rostislava Vondrušky je mezi nimi nejvíc Němců, loni výrazně přibylo turistů z Brazílie, Ruska a Číny, kteří také v Česku nejvíce utrácejí.

Do Česka loni přijelo přes 160 tisíc čínských turistů. Ve srovnání s předchozím rokem se jejich počet zvýšil o 13 procent. Podle údajů Českého statistického úřadu se tak Čína dostala do první desítky zemí, ze kterých přijíždí do Česka nejvíce turistů.

Stále častěji se mezi turisty mířícími do Česka objevují Novozélanďané a Australané a také velmi bohatí Singapurci. Těch do Česka zamířilo vloni meziročně o 55 procent víc.

Domácích i zahraničních turistů se vloni v Česku ubytovalo 13,9 milionu, což je o 1,6 procenta více než v předchozím roce. Počet jejich přenocování se ale snížil o 0,6 procenta.

"Průměrná doba přenocování se dlouhodobě zkracuje, což se projevilo i v roce 2013. Domácí i zahraniční hosté celkově strávili ve sledovaných ubytovacích zařízeních v průměru shodně 2,8 nocí," uvedli k loňskému cestovnímu ruchu statistici.

Zdroj: zprávy Český rozhlas

Zpět